čtvrtek 30. října 2014

Aromaterapie

O víkendu jsem se zúčastnila semináře Poradce pro kosmetiku EONE I. Nešlo mi o poradenství jako takové, ale zopakovat si využití aromaterapie na své nejbližší. A pak se taky trochu dostat mezi lidi :)snad se dostanu i na další pokračování, které se koná 8.11. 

S aromaterapií a holistickými masážemi jsem se setkala cca před 10 lety, tehdy mne k tomuto přivedla maminka mého bývalého. Z maminky se stala kamarádka, se kterou se setkávám do dnes :), ale abych se vrátila k aromaterapii. Věřím, že jste se setkali s touto tématikou již asi všichni. Vůně nesmazatelná stopa v naší mysli. To už jsem někde cítila :) ano mozek si pamatuje vůně. A vůní se dá i léčit. Ať už jsou to nemoci, ale i nálada a psychický stav. 

Nejčastěji používám aromalampu, a pak využívám silice i na mého muže, pomocí masáží (olej + silice):)



Podzimní rychlo věneček

Včerejší noční tvoření. Teď jej dát na hlavní vrátka a je to. Měli na něm být ještě netopýři, jenže jsem nenašla ani černou látku ani černý papír :(. Hmm asi budu muset zase utrácet :)



Ze dvora

 Když jsme se na jaře stěhovali z Prahy na venkov věděli jsme, že chceme svoje vlastní produkty. Začalo to ovcemi, pak jsme adoptovali kotě, pořídili 10 +1 slepic, přišlo štěně a nakonec dvě jalovice.
Jenže kvočna vyseděla 12 kuřátek, jedno to bohužel nedalo... holt příroda. Ovce měly jehňata a kočka koťata takže naše bilance je najednou někde jinde :). A tak i pro mojí vzpomínku vkládám pár foto našich dvorních svěřenců.


Kohout bude na polívku ... je to hajzlík a to s dětmi nejde, ale už máme zamluveného nového :)











Kdopak asi tu botu ukrad.. že Astánku....

úterý 28. října 2014

Hospodské tyčinky


Tyhle tyčky u nás frčí a tak se podělím o recept i s vámi. 

Suroviny
500 g hladké mouky
polévková lžíce cukru
vrchovatá polévková lžíce soli
250 ml vlažné vody
1,5 dcl oleje
kostka droždí.

Kdo má pekárnu - vše nasypat do nádoby pekárny a nechat vyrobit těsto. Je to nejednodušší :)

Po vykynutí rozválíme těsto na 0,5 cm plát ten rozkrájíme na proužky a zatočíme. Pošplícháme vodou a posypeme solí, mákem, sezamem no prostě kdo má co rád.


pečeme na 170 stupňu 25 minut a pak dopékáme na 200 stupňů 3 minuty. 


Dobrou chuť

čtvrtek 23. října 2014

Sádlo

Období jako je podzim, bývá u nás ve znamení tvoření si zásob. Naše spížka už trochu praská ve švech, po letošním marmeládování, šťávování a teď i sádlování. 

Ve čtvrtek nám totiž zavolala naše drahá příbuzná z Orlicko-ústecka zda nechceme polovinu prasete, dlouho jsme neváhali a šup pro něj. Omlouvám se všem kdo jsou vegetariáni a  jsou čtenáři mého blogu, tohle asi nebude příspěvek pro vás....

Cestou jsem se stavila u nás doma a tam jsem narvali metrák brambor do auta, pokračovalo se dál přes Svratku a tam jsem vyložili několik kilo ořechů ( letos jich bylo díky bohu hodně :) ). A naše mise pokračovala dále na sever. U příbuzné jsme krom 1/2 prasátka naložili další metrák pšenice pro naše opeřence a navrch přidali další 1/2 prasátka pro švagra. Ještě, že máme tak velké auto. Naše další zastávka byla v Kladrubech nad Labem. Tam jsme vyložili další várku oříšků. Nechápu jak jsem to všechno do auta narvali, ale vešlo se to tam.

Z Kladrub jsem byla skoro už zklamaná, že neuvidím ani jednoho kladrubáka a ejhle najednou kolem nás prošel nádhernej bílej bělouš a ještě k tomu hřebec. Koně miluju od malička a až teď v létě jsem se začala učit jezdit a je to paráda.

No jenže v momentě, kdy jsme dojeli ke švagrovi končila sranda. A začala práce. Prasátko už jsem jednou porcovala sama , kdy jsem měla před sebou popisek prasátka z kuchařky a podle toho jsem porcovala maso, ale přiznám se radši to přenechám někomu zkušenějšímu. Díky chlape. Po porcování mne doma čekala ještě další práce a to sádlo. A škvařila jsem dva dny v kuse a teď nemůžu vepřový ani cítit :).

A jak se škvaří sádlo?

Sádlo se zbaví kůže, nakrájí se na kostičky asi tak 1x1 cm. Vše nakrájené se vloží do hrnce, podlije se studenou vodou (díky vodě se sádlo nepřipaluje), mírně se osolí a začne se vařit. Během vaření ( škvaření) se voda vypaří a vypeče se sádlo ze škvarků. V poslední fázi je nutné často se sádlem míchat aby se škarky nepřichytávali ke dnu hrnce a když jsou dozlatova, oddělí se tekutina do sklenic od škvarků. 

Sádlo nemá jen kulinářské využití, je dobré i na hojení jizev a vytahuje zánět pod kůží.




¨
Nová pomocnice






sobota 18. října 2014

Podzim

Postupem času zjišťuji fakt, který mne dosti děsí a to že čas je neúprosný. To že stárnem, čert to vem a kdo ne :), ale že nestíhám.... no tak to se mi začalo stávat až na mateřské... 

A největším důkazem o plynutí času je moje dcera a bohužel,........ i blog :(.

Už kolikrát jsem chtěla sednout k počítači a napsat něco co mne zaujalo, co jsme tvořili, co se nám narodilo nového, nebo jak nám prostě je. A ejhle jaro proběhlo, léto proběhlo, podzim... stále je... a zima, tak to doufám že ta letos bude.... i se sněhem :).

A tak trochu napravuji svoji časoprostorovou díru alespoň fotodokumentací z dnešní lesní procházky. Sice mokro, ale slunečno :) juhůů



Učím cácorku házet listím  "prší" nejlepší je to se suchým listím ... nemáme :)

pořád ještě štěňátko