pondělí 29. června 2015

Nedělní procházka

Každý si našel to svoje, 

cácorka milované koníčky 
já protáhnout tělo
 a muž být s rodinnou :)












čtvrtek 25. června 2015

Zoufalé ženy...

dělají zoufalé činy. A to doslova. Oblečení jsem nikdy nešila, ... nikdy? Vlastně jo kalhoty k pyžamu, který mi byly tenkrát obrovský... dneska malý... stejně jako ostatní oblečení, který jsem mohla nosit když jsem čekala svojí první dceru. Další dvě dcerky mě tedy stojí celý šatník, utrácet se mi nechce, věřím, že nabraná kila zase shodím ( tuhle větu si doufám zapamatuju :) )

No a protože jsem měla úplet v zásobě látkové syslírny, tak jsem se jednu zoufalou neděli, po hlášce sousedky... hele nechceš se už podívat po nějakým těhotenským oblečení? Jo, jo už se na tom pracuje ... kousla a vzala do ruky nůžky na látky, tričko který mi sice je, ale tak do 2/3 pupku.. ach jo. a vložila se do práce. 

Do dokonalosti to má na míle daleko, ale efekt to plní a nosit se to dá. Jen nevím proč se mi kroutí okraje :(. Třeba poradíte.

Ještě mám rozešitou zavinovací sukni, ale... v ní pro změnu vypadám jak pytel... tak se obávám, že asi nebude došita. 

Mějte se krásně :)












sobota 20. června 2015

Berounské hradby

Přijela mi dnes na otočku sestra s rodinou. Bylo veselo snad se jim u nás líbilo a brzo zase přijedou. Protože náš táta nás konečně vyvezl :) a to hnedle do nedalekého Berouna. Byly tam Berounské hradby - trochu, úplně jinou jsem měla představu o tom jaké to bude. Jediné co mne tedy asi nezklamalo byl průvod Krále Přemysla Otakara II.  Ale jsem asi rozmlsaná z Berounských trhů tak mi možná  přišlo toto takové odbyté. Ale  zase jsem se dostala na náměstíčko J. Barranda kde jsem ještě nebyla :)


Zábava pro děti, na tyči byl na provázku balónek, který se házel od sebe a děti měli za úkol jej chytit a hodit zase dál :) a že těch dětí u tyče bylo.








Po kom to dítě jen je, že má tak rádo kozy :)

jako na dovolené


cestou zpět jsme ještě přibrzdili ve sv. Jáně pod Skalou



sobota 13. června 2015

Hurá je chladněji

No konečně, já vím já vím, tak zas dlouho horko nebylo, ale pro mě to bylo náročné. Nohy mám jak stará paní a včera mě ke všemu chytla pěkná migrénka... Díky moc sousedkám, že tu včera se mnou byly, asi bych to s cácorkou nedala.


Ale to už je pryč a dneska konečně sprchlo. Jak osvěžující :)




Ač už nepršelo tak byla  podmínkou vyvenčit ven pláštěnku .

  
A i paní kvočna vyvedla mladé na vzduch, jako by vše ožilo


Brahmánka

Wyandotky



čtvrtek 11. června 2015

Asi jsem se už definitivně zbláznila.

Zasedla nám kvočna. Bylo jasný, že z vajec, která byla pod ní nic nebude. Holka si párkrát spletla snáškové hnízdo a vejce vystydla. I tak jsem jim dala šanci celých 23 dní co kdyby náhodou se přece jen mocná příroda rozhodla zrodit nový život.. jo zrodily se, záprdky. 

Některá se jí podařila rozsednout a chudák kvočna je odspodu holá :(. A že je to fakt smrad. 

 A protože jsem si říkala, jako matka i budoucí matka, že musí být strašný když se tak dlouhou dobu snaží a nic z toho není,začala jsem shánět na internetu jestli nemá někdo pár denních kuřátek. A měl a tak jsme jeli  minulou sobotu pro 3-5 kuřátek. 

Paní nám ukázala svojí zvěřenu a že je o ně  u nich opravdu dobře postaráno.  A to neměla dělat. Já totiž místo 5 kuřátek si přivezla hned 10. A to po 5ti Wyandotka zdrobnělá tmavě vlnitou a Brahmánku velkou žlutou kolumbijskou. A to jsem si ještě zamilovala jedny obříky Brahmanku 
velkou bílou kolumbijskou, ale tu naštěstí paní neměla v kuřátkovské
podobě :) tak třeba příští rok.


Brahmánka - foto použito z internetu


Wyandotka - foto použito z internetu



Měla jsem strach, že kuřátka kvočna nepřijme, ale opak je pravdou. Doporučuje se jí sebrat vejce a místo nich v noci dát kuřátka. No my jsme jí je dali pod křídla hned po příjezdu, bylo před obědem a paní máma si je krásně  adoptovala. Takže to klaplo a u nás budou lítat obříci a trpaslíci :)


neděle 7. června 2015

Bezovo jablečné želé

No a  tím pro mě dnešní den nekončil. Jelikož jsem měla naložený bez ve vodě a druhý v jablečném moštu bylo třeba s tím něco udělat. A tak jsem se vzchopila a jak bylo řečeno tvořila dobroty.

Bezovou šťávu už představovat nemusím, ale bezové želé tak na to jsem narazila zde





Co budeme potřebovat:

1 litr jablečného moštu
12 ( dala jsem 16 ) květů bezu
Gelfix Super 1:1
1 kg cukru


Bezové květy si naložíme do moštu na 24 hodin. poté přecedíme, vymačkáme a dle návodu super gel fix uvaříme. Nalijeme do předem připravených skleniček - já je dávám do trouby, aby se mi bakterie spálily a ještě horké plním.

Teď budu jen doufat, aby ztuhl gel tak jak má.

Dětský den

tak jsme se dočkali i u nás ve vesnici. Byl dětský den. Procházka lesem zpestřená úkoly pro děti. A byla to zábava, snad pro všechny, posuďte sami. I ceny za splněné úkoly byly, jen těch sladkostí by nemuselo být tolik.






Lidé od Hare Krišna přinesli dobroty ( prý výjde nová kuchařka tak uvidíme) a malování na obličej

 Hasiči přijeli ... pěna byla... děti chvílemi nabyly  a naše malá tam nechtěla, přímo před ní se totiž vynořila holčička, cácorka se lekla a už by jí tam nikdo nedostal... Nevím jestli mám být ale ráda nebo spíš zklamaná :)

kdopak to asi je :)



A máma si aspoň nafotila pole a že je teď krásné  


pátek 5. června 2015

Bezová štáva

Tak jsem zjistila, že si vlastně píšu poznámkový blog ke své kuchařce :). Včera jsem hledala recept na rebarborovou buchtu s drobenkou, technika předčila knižní verzi  a tak jsem sáhla po blogu a ejhle? Je to tam :)

I když včera to teda byla spíš bojovka. Otevřu šuplík a tam žádný prášek do pečiva, já používám s vinným kamenem. Ha co teč. A přítel na telefonu máma, mamí? Mužu dát místo prdopeče sodu? Jasně je to zdravější než prdopeč. Aháááááááááá ? Osvícení.

A čím nahradím máslo v drobence jsem se už radši ani neptala, protože to asi ničím nenahradím. No jo no i naše sedlácké zásoby jsou vyčapetalné. Tak je trošičku ochuzená o máslo ale vůbec jí to neškodí.

Ale k tomu bezu.

Co potřebujeme:

1,5 l převařené vody - necháme schladnout
50 g  kyseliny citronové
40 květů bezu
2 kg cukru krystal 


Bez s vodou a kyselinou citronovou necháme na 24 hodin louhovat. Poté přecedíme přes plátýnko ( já dneska teda jen cedník) a přidáme cukr. Mícháme dokud se cukr nerozpustí, lze trochu obejít malinkým zahřátím hrnce se šťávou. Pote plníme sklenice, vypláchnuté rumem. 



A už jen konzumujeme něco šťávy a hodně vody. :)


Jo jinak koupila jsem si v Tchibu nálevky. Moc jsem je chtěla dokonce jsem muže ukecala aby mi je koupil, a ejhle, nálevka na šťávy nefunguje tak jak má, vrátila jsem se ke klasickému trychtýři. Když se tam nalije tekutina tak to všude stříká jak moc malý to má sosáček. Tchibo, od tebe mám ráda věci do kuchyně, ale tohle jsi tedy nevychytalo.

A na marmeládu... to sice funguje, ale až od většího průměru skleničky, protože malé skleničky se zase vejdou do hrdýlka, takže by vše teklo bokem. Takže až zas pojedu do Prahy jdu do železářství pro normální kovovou nálevku. 

Zásobám zdar :)
Tohle budu potřebovat na můj další recept s bezem, dnes ráno jsem objevila úžasnost, ale možná že už všichni budete znáte, ale to zas až příště.

Ještě představuji svojí knihovnu receptů :). Přiznám se ale bez mučení, že používám jen kuchařky dvě a to Velkou domácí kuchařku a pak deník Dity P.