sobota 14. prosince 2013

33

tak jsem četla, že ten kdo dovrší 33 tak už nemá žádný čas. No něco na tom bude :) Ale já si dneska čas udělala a upekla jsem si dortík. Je to poleno :)


Těsto: 
375g hladké mouky
1 prášek do pečiva 
6 vajec 
360g cukru moučka
250ml oleje
125ml vroucí vody
kakao


Ušleháme bílky s polovinou 180g cukru. V druhé míse šleháme žloutky s druhou polovinou 180g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vroucí vodu.

Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem jak komu se líbí.

Do vymazané formy střídavě klademe těsto po lžících. dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! Tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení letorosty. 

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180. Cca 50 minut ( nutno píchnout do hmoty špejlí jestli je hotovo).



Krém jsem dělala podle Dity P., kterou mám moc ráda. Už když vydávala Apetit tak to pro mne byla modla. A teď co je její pořad na ČT1, tak se mi pokaždé když vidím její kuchyň sbíhají sliny. No je to mor nejíst v noci, když je to jediná chvilka kdy mám čas na sledování pořadů, které mne zajímají :)


Krém: 
250 ml smetana ke šlehání
140 g másla 
200 g čokolády na vaření ( podle receptu by mělo být 500 g za prvé       jsem neměla za druhé by to bylo už moc čokoládový ) 
Vše rozpustíme ve vodní lázni zamícháme metlou a necháme vychladnout ( já to nakonec strčila do lednice a opravdu to nádherně ztuhlo).

Co se týče čokolády tak tu jsem koupila polevovou a už nikdy nekupuji tu z PENNY :( cítila jsem z ní gumu nevím jak to ale ... :( Ta se naplácá na pečící papír a až ztuhne, tak se už jen přilepuje na krém napatlaný kolem dortu. 


Jednou za čas je to fajn udělat těsto je opravdu dobré  a ten krém vlastně taky :)
Dobrou chuť

5 komentářů:

  1. Raduš bezva dortík, bych mohla taky zkusit:-))

    OdpovědětVymazat
  2. Radanko, všechno nejlepší k svátku, poleno vypadá moc dobře, hezký 2x sváteční den,
    Marcela

    OdpovědětVymazat
  3. Vsechno nejlepsi, dort vypada bajecne a urcit tak take chutna :)
    Preji pohodove svatky a stastny novy rok, Monika.

    OdpovědětVymazat