neděle 28. prosince 2014

chce to změnu...

... ze sladkého na slané. A tak jsem se nechala inspirovat facebookovou skupinou vánoční cukroví recepty, fotečky a zkusila jsem česnekáč.

Vůbec jsem tule chuťovku neznala, ale kdo pozná ten bude péct znovu a znou. Upozorňuju nedělejte stejnou chybu jako já a nepečte z poloviční dávky :)



A recept na česnekáč?

Suroviny:

500 ml polotučného mléka
100 ml slunečnicového oleje
1 lžička moučkového cukru,
800g hladké mouky
1 kostka droždí 42g
2 lžičky soli,

česneková náplň:
125 g kostky másla 
10 stroužku česneku ( dle chuti každého)


Postup:
kdo má domácí pekárnu je vystaráno vše dohromady kromě náplně.

Kdo nemá pokračuje se mnou dále :)

Uděláme si kvásek - trocha vlažného mléka, cukru a droždí a dáme na chvilku vzejít.

Do mísy nasypeme mouku, sůl, vlijeme kvásek a mléko a olej. Vše smícháme dohromady a uděláme těsto pod potravinářskou folií necháme vzejít na dvojnásobný objem. Doba trvání cca 1 hodinu.
Posléze rozdělíme těsto na 4 díly a z každého dílu vyválíme obdelník. Ten potřeme česnekovou náplní. Srolujeme, konce zaděláme a podkasáme pod rolku, aby nám nevytekla náplň.

Na plechu ještě rozkrojíme rolku na trojúhelníčky.

Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme dle chuti. Já dala kmín.
A vložíme do předehřáté trouby na 180 stupnů na 30 minut.




Do jedné nohavice jsem ještě přidala kladenku a sýr co zbyl v lednici, no dovedete si představit kolik toho zbylo :)

A co vy pečete něco dobrého slaného?



2 komentáře:

  1. Vypadá to dobře, ale u manžela bych s česnekem neuspěla .... jó, když tam místo česneku nasekám klobásku, tak to jo :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle nemá vůbec chybu! Peču opakovaně!!!

    OdpovědětVymazat