čtvrtek 23. října 2014

Sádlo

Období jako je podzim, bývá u nás ve znamení tvoření si zásob. Naše spížka už trochu praská ve švech, po letošním marmeládování, šťávování a teď i sádlování. 

Ve čtvrtek nám totiž zavolala naše drahá příbuzná z Orlicko-ústecka zda nechceme polovinu prasete, dlouho jsme neváhali a šup pro něj. Omlouvám se všem kdo jsou vegetariáni a  jsou čtenáři mého blogu, tohle asi nebude příspěvek pro vás....

Cestou jsem se stavila u nás doma a tam jsem narvali metrák brambor do auta, pokračovalo se dál přes Svratku a tam jsem vyložili několik kilo ořechů ( letos jich bylo díky bohu hodně :) ). A naše mise pokračovala dále na sever. U příbuzné jsme krom 1/2 prasátka naložili další metrák pšenice pro naše opeřence a navrch přidali další 1/2 prasátka pro švagra. Ještě, že máme tak velké auto. Naše další zastávka byla v Kladrubech nad Labem. Tam jsme vyložili další várku oříšků. Nechápu jak jsem to všechno do auta narvali, ale vešlo se to tam.

Z Kladrub jsem byla skoro už zklamaná, že neuvidím ani jednoho kladrubáka a ejhle najednou kolem nás prošel nádhernej bílej bělouš a ještě k tomu hřebec. Koně miluju od malička a až teď v létě jsem se začala učit jezdit a je to paráda.

No jenže v momentě, kdy jsme dojeli ke švagrovi končila sranda. A začala práce. Prasátko už jsem jednou porcovala sama , kdy jsem měla před sebou popisek prasátka z kuchařky a podle toho jsem porcovala maso, ale přiznám se radši to přenechám někomu zkušenějšímu. Díky chlape. Po porcování mne doma čekala ještě další práce a to sádlo. A škvařila jsem dva dny v kuse a teď nemůžu vepřový ani cítit :).

A jak se škvaří sádlo?

Sádlo se zbaví kůže, nakrájí se na kostičky asi tak 1x1 cm. Vše nakrájené se vloží do hrnce, podlije se studenou vodou (díky vodě se sádlo nepřipaluje), mírně se osolí a začne se vařit. Během vaření ( škvaření) se voda vypaří a vypeče se sádlo ze škvarků. V poslední fázi je nutné často se sádlem míchat aby se škarky nepřichytávali ke dnu hrnce a když jsou dozlatova, oddělí se tekutina do sklenic od škvarků. 

Sádlo nemá jen kulinářské využití, je dobré i na hojení jizev a vytahuje zánět pod kůží.




¨
Nová pomocnice






4 komentáře:

  1. To ani nebudu ukazovat manželovi, hned by chtěl škvařit:-))) Já sádlo škvařím v pekárně, nemusím u toho stát a hlídat:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko ta pekarna by me zajimala... Sice ji mam ale delam v ni jen testo, uz v ni ani nepecu.

      Vymazat
    2. Koukni ke mě na blog, štítek domácí pekárna.

      Vymazat