pondělí 12. ledna 2015

Z víkendového kuchtění



jsme mlsná rodina. Víme

A tak skoro ob den peču. Chleba, housky, koláče, buchty...

 no dietolog by z nás radost asi neměl.

Tenhle koláč jsem našla na kuchynelidlu.cz Sice je to svatomartinský koláč, ale nám chutná i v lednu. :). Jen bacha to těsto chce fakt vykynout a mezitím překládat, jako když se dělá kváskový chleba



No a naši oblíbení utopenci alias "neplavci"



Recept: ( upravuju si jej na 1/3 láku akorát tak IKEA sklenice)

Do pětilitrové sklenice od okurek natěsnáme 2 kg špekáčků v kombinaci s 1,75 kg cibule

Lák:
600 ml octa
1250 ml vody
5 polévkových lžic soli  - 120 g
1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře - 5g
3/4 polévkové lžíce cukru  - 10 g
1 polévková lžíce oleje
3 bobkové listy
na špčku nože chilli ( to nedávám pač ostré nemám ráda)


Dám vařit vodu s octem. Ve varu přidám sůl, cukr, olej , bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Odstavím a nechám vychladnout.

Pak si oloupu špekáčky ze slupky a rozkrájím na poloviny. Nacpu do sklenice vrstva cibule vrstva špekáčků a opakuji až nahoru :)
Poté zaliji vychladlým nálevem, zavřu a vložím do lednice. Občas se zadaří a stihnou se rozležet, občas ne :)


Výborné jsou s kváskovým chlebem




4 komentáře:

  1. Ach jo, teď jsem normálně dostala hlad:-)))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Ajko když se píše o jídle nelze jinak :) taky to tak mívám

      Vymazat
  2. Mňam, mňam... koláček vypadá moc lákavě. Také jsme mlsná rodina a tak peču docela
    často :-) A utopence jsem zrovna také dělala, snad vydrží do neděle na oslavu :-)
    Měj se krásně Anny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky mám vždycky strach jak dlouho vydrží :)

      Vymazat