Aby toho bílého nebylo málo. Tak jsem včera udělala jogurt.
A jak na to?
Nejdříve je dobré si sehnat spolehlivého farmáře, samozřejmě nejlépe s mlékem, my použili kravské :)
Pak je dobré zbavit mléko všech breberek co by se tam mohly bohužel vyskytnout a provést pasterizaci. Necelý litr mléka jsem svařila při 80-90 °C jednu minutu (použila jsem teploměr z IKEA :)). Pak jsem chladila na teplotu 40-50°C přeléváním z jednoho hrnce do druhého. No a když jsem dosáhla kýžené teploty, rozmíchala ( naočkovala) jsem 2 velké lžíce kvalitního bílého jogurtu( choceň, selský atd.) do mléka,ale bacha na hrudky nesmí tam být musí to být dohladka.
No a pak už jsem jen plnila skleničky a šup s nimi do jogurtovače. Ráno stačilo jogurt přendat do lednice.
A výsledek?
Asi přestaneme kupovat jogurty.
Tohle je ta lehčí varianta. Ale do budoucna chci zkusit zase jogurtové kultury, tak jak jsem se to kdysi naučila.
Opravdu hustý, stálá v něm lžička :)
A tady naše malá konzumentka ;)